Selasa, 8 November 2011

KuaH KaCaNG DaGiNG Di PaGi RaYa

Salam semua..
hari ini hari selasa..rabu aaa
alaaa..bile nak jumaat nie..
kalu ikotkan hati nak je cuti..
tapi sape nak jadi pengganti..
tu la masalah aku..

so this entry i wanna share with u all about my aktiviti on raye lepas..
for the 1st time in my life..
kite masak kuah kacang..
amik resepi dari tenet..
dan hasilnye..
suami kite kate sedap..
wihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
1st time masak sedap kot..

Jarang kite masak sedap..
biasanye suami kite masak lagi sedap dari kite..
so resepi die senang je..

KuaH KaCanG DaGiNG

Bahan2nya..

200g Kacang - Goreng dan Kisar Kasar (buang kulit pas goreng ek kalu rajin)
100g daging kisar
garam - secukup rasa
gula - secukup rasa
gula melaka - 1/2 ketul
air - agak2
santan - setengah cawan

Dikisar
1 biji Bawang Besar
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
20 tangkai cili kering

Cara2nya..
1. Panaskan minyak..
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga pecah minyak
3. Bila pecah minyak, masukkan daging..
4. Agak2 daging dah empuk..(daging kisar cpt masak) atau kuar air daging..masukkan gula melaka, gula dan garam..
5. Masukkan santan serta air dan kacau...masukkan pulak kacang kisar..kalau pekat sgt tambah lagi air..ikot selera tuan/puan la..
6. Kacau hingga sebati..Biarkan selama beberapa beberapa minit utk memastikan daging kisar tu masak..Bila daging dah betol2 empuk..ape lagi tutup api laa..

Kite masak kuah kacang nie sampai gas abis..
hahahahaha

*petua org tua..kalu masak lame2 lagi sedap*

Kawan2 Selamat Mencuba..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan