Khamis, 26 Mei 2011

NaiK GaJi VS 60 TaHuN Umo BeRSaRa

Minggu nie penuh dgn gosip
paling x masuk akal aku dgr..
gaji nak naik bulan 6 nie sampai 30%
BERANGAN..
sape nak bagi byk cam tu..
bonus pon x penah bagi..
nak nek gaji..
nak2 kate kene tanggung subsidi minyak pulak..
lagi la aku was2 nak caya..
org kate nak naik gaji sbb tahun nie mengundi
sape ckp la hai..
kalu dpt rezeki baby la..
x dpt pon x pe..sbb bersyukur dgr ape yg ade skang..

Bab 60 tahun bru nak bersara..
mcm x masuk akal langsung..
tue2 sape nak keje
sbg contoh :-
aku nie pa
skang umo dah 25 pon sempot2 bile bos bz..
nak byg umor 60 nnt..
x thn den..
dok umah buat amal ibadat lagi bagus kan..
kalu bersara lame2 nie yg utg org atasan
sbb dorang pencen dgn gaji yg besar..
so ble dpt pencen bulanan..
pencen dorang masyuk..
gaji mati pa pon 2 ribu lebey je..
x bebaloi kejar dwet nak comparekan dgn kualiti keje..

kesimpulan..gaji naik ke x kee..keje kene keje..umo pencen naik ke x naik ke..kene ikot gak la..dah name pon keje makan gaji..

aNaK MaMa 4 BuLaN SuDa YeeeY

Semalam bwk anak g klinik..
monthly checkup..
guess what..anak i dah 8.1kg ok...
acik pengasuh pon dah merungut x larat dukung die
buat cam ner dah sihat cam mama..
x kesah la sayang besa...
yg penting sayang sihat..
x buat perangai..

Last week anak mama demam
mama pon nak deman jugak
asyik merengek je..
mama pon dan teremo x tentu pasal..
hihihi
I'm sorry..
kesimpulanye mama sayang anak mama biapun anak mama dah berat..

Rabu, 25 Mei 2011

KoRean BaBY HaT CRaZee

Hallu

Dah lame x update blog..
bos dah blik ofis so mcm2 kene update die..
btw mcm2 cite sebenarnye happen..
malas cite..malas layan..
tapi dalam2 bz lately smpt gak tgk topi utk baby..
comel2 gitu..
geram..nak2 budak bum2 yg nak pakai..
hahahaha..
tu bru topi blum masuk bju, suar, kasut die..
bertambah gile la mama nie..
ape2 pon mama beli utk anak mama yg bum bum..

Rabu, 11 Mei 2011

SiFaT- SiFaT ISTeRi SoLeHaH

Adapun disenaraikan sifat-sifat isteri solehah di bawah jika seseorang isteri ataupun wanita itu kekurangan tidaklah dijadikan alasan untuk tidak berkahwin, salah satu sifat lelaki solehah itu ialah bersabar dan menerima kelemahan isteri dengan hati yang terbuka kerana segala sesuatu yang dijadikan Allah swt mempunyai rahmat disebaliknya.

1. Mentaati Perintah Allah s.w.t dengan mengerjakan segala perintah suami dengan kehendak Allah s.w.t 
2. Bersikap malu terhadap suami 
3. Sentiasa melembutkan percakapan di hadapan suami 
4. Hendaklah mendiamkan diri ketika suami sedang berkata-kata 
5. Berdiri tegak sebagai menghormati suami pulang dan pergi 
6. Hendaklah sentiasa menyerahkan diri apabila suami memerlukan 
7. Memakai wangi-wangian di hadapan suami (bersolek) 
8. Menghiaskan diri untuk suami 
9. Tidak berhias dan memakai wangian semasa ketiadaan suami 
10. Memelihara mulut dari bau-bauan yang tidak menyenangkan suami 
11. Tidak mengkhianati dan melakukan curang terhadap suami semasa ketiadaannya
12. Hendaklah sentiasa menghormati keluarga suami 
13. Hendaklah bersyukur di atas segala yang disediakan suami 
14. Sentiasa bersedia serta rela disentuh suami bila sahaja dikehendakinya 
15. Tidak melakukan puasa sunat kecuali dengan keizinan suami 
16. Tidak keluar rumah tanpa kebenaran suami

Selasa, 10 Mei 2011

SeJuK Vs PaNaS

Skang nie kan korang rase x..
bile balik umah korang bebahang...
mlm nak tido pon terase panas
smlm pukul satu pg dgr org mandi..
sbb panas kot..
hahahaha...rasenye laa

Kat office pulak sejuk gedi..
sampai ke tulang sejuknye
mule la..nak tido nak pas lunch xpecially..
nak bukak tingkap pon x ley..
alasan maintanance sbb takut berkulat nnt kapet...
ye lah..mcm2..layan kan je..

Kesimpulan, tetibe je teringin nak makan chiken chop..yummy2..boring balik2 makan nasi..nak cari bende len pulak..hahahaha

Ahad, 8 Mei 2011

aNaK MaMa YG SeMaKin BaNYaK RaGaM

video video

Mohd Nufael Zafran..

Skang nie asyik dok buat perangai saje..
org kate kalu baby buat perangai nak dpat tebiat baru..
skang nie die dok praktis nak merangkak..
kekadg berjaya kekdg x berjaya
kalu x berjaya nangis..
kalu berjaya pun nangis sbb penat
hahahaha..
macam2 ragam..

Lagi satu suke sgt menyanyi pantang dgr ngaji ker..lagu ker..
uuuuuuuu je bunyi mulut die..
anak mama anak bijak..
semoga anak mama membesar dgr sihat,bijak, m'jadi anak yg soleh serta menjadi seorang anak yg berjaya di dunia n di akhirat kelah..
AMIN YA ROBBALALAMIN.............

SeLaMaT HaRi iBu!!!






Mak,

Selamat Hari Ibu..
Terima kasih sbb besarkan org...
Bukan senang nak jadi seorang ibu...
kene tabah..sabar..
Even x smpt celebrate..
What Ever Happen...

I LOVE U SOOOOOOOOOOOOOO MUCH..U ALWAYS IN MY MIND...

Khamis, 5 Mei 2011

JuMaaT YG SuRi Ram

Morning...

Hari ni agak dingin skit..ye la nak g ofis rase sedey dah seminggu nie sbb anak..tambah lagi dgn keadaan ofis yg agak boring coz bos x ada..bos pon g holiday luar negara x nak bawak pon..dah g berkali2..pelawe x penah sakali pon..hahahah..What To Do...kene jalani jugak la kehidupan nie..ayat pasrah je...lg yg membuatkan x best kan..perangai org sekeliling...x kira kat umah or kat ofis..sumenye menyakitkan hati...

Memang la setiap manusia ada perangai masing2..tapi sebagai manusia kene phm antara satu same lain..bukan suro ikot perintah tapi bak kate org putih "give n take" laa..org melayu ckp bertimbang rase...cube paham masing2..sbb setiap manusia ada had die..ade limit sabar die..bile emosi x stabil dah x ley pk waras...so mmg marah la jadi raje..

Kesimpulannye, kene saba dgn kerenah org n the main point paham memahani dan bertimbang rase...

Rabu, 4 Mei 2011

PeMuLaAn TaHuN BaRu Yg AmAt MaNiS :D


Tarikh : 21 Januari 2011
Jam      : 12 am

My Little Prince Ready To c The World!!!!!

Detik tu yg paling aku ingat sampai bile2..AKU DAH JADI IBU MUDA!!!x caye pon iyer..tapi tu la hakikatnye..suke sgt..mase nak g labour room, mcm2 tnye nurse..nurse saye x reti teran..cam ner? sambil nurse tu tolak wilca...last2 x yah teran pon sbb kene tolak OT room alasan doktor baby depress..ingat lagi suasane dlm bilik operate..x larat sgt mase tu..siap boley tanye doktor "boley x saye tido jap" hahaha..doktor kate bole aje..

Tido jap sbb x dpt tgk ape yg doktor buat..doktor bius je ade kat sebelah..lebey kurang 1/2 jam kot operate..tetibe dengar bunyi "waaaaaaaaaa"..mase tu terus jage tapi x larat..jap g bunyi baby nangis ilang..nurse bwk g cuci la tu..sambung tido balik sbb doktor nak cantum perot den ni haa balik..SEYES..dlm OT room sejuk sgt2..ye la pakai bju operate tu je..siap gigil2 ha...jap g nurse dtg bwk baby mase tu die x nangis..die tanye nie boy ker gurl..boy lee dah terang2 haa...

Mase tu dpt tgk sikit je rupe anak..x ingat pon..jap g siap gam perot..nurse tolak g bilik pemulihan..x pulih pon..hahahahaha...15 minit kot kat situ..pas tu nurse dtg tolak masuk wad semula..die tolak sambil bubuh anak atas peha kite..x dgr langsung sore die..dkt wad..honey dah siap tunggu..die kate baby comel sgt..kite x kesah dah mase tu yg kite tau kite nak tido..sbb dah x de tenage lansung..mlm tu baby tido dlm bilik baby...sbb sape nak jage die kalu dok ngan kite..kite pon lalok kot sbb bius x ilang g..dkt 2 hari jgk laa..kesan bius tu..

Lebey kurang pukul 2am, nurse dtg bwk baby suro susukan die..x reti..tapi bagi aje laa..die x reti susu lg mase tu tapi gaye die lapar sungguh..sian die..lg sian sbb susu x byk..dah bagi susu kat die..nurse tolak die ke bilik baby semula..esoknye pulak awal2 pagi nurse dah datang..cam bese suro bagi susu..pas bagi susu..nurse amik nak bagi mandi..mak ai sore die kuat sungguh...pas mandi trus 3g mak..nak tnjuk baby..hahaha..xcited..ape2 pon mmg sgt happy bile dikurniakan seorang anak...Alhamdulillah

Kesimpulannye, nak jadi seorang mama kene kuat..x boley amik mudah sume hal dan yg paling penting kene byk sabar dgn kerenah laki ngan anak dan org sekeliling...